Kontaktperson
Civilekonomen Marie Forsström har mer än 20 års erfarenhet inom verksamhetsutveckling. Men vägen dit har inte varit spikrak, även om det gått som på räls. Allt började när Marie Forsström sålde tågbiljetter i biljettluckan på SJ i Östersund och fick möjligheten att utveckla den lokala marknadsföringen. Tillsammans med sina kollegor tog hon fram ett nytt koncept för paketresor – tågcharter med allt inkluderat som resa, boende och liftkort.
Efter avklarad civilekonomexamen kom hon tillbaka till SJ som affärsutvecklare och fick delta i ett av de största förändringsprojekten i Norden. Detta blev språngbrädan till karriären inom verksamhetsutveckling och Marie Forsström har därefter bland annat jobbat på företag som Coor Service Management, Lernia och Caverion.
Vad driver dig som person?
– Främst är det resultat och att lösa problem tillsammans med andra människor. Oavsett om det är på jobbet eller privat. Ingenting är så belönande som att nå resultat, och mätning och uppföljning är lika viktigt. Ett träningspass räknas inte om inte pulsmätaren är på. Att se när den där väggen på det nya huset på landet står där ger en enorm tillfredsställelse. Att dessutom ge sig på något jag aldrig gjort, det sporrar mig extra mycket.
Varför ville du börja jobba på GK?
– Jag är framför allt intresserad av den förändringsresa som GK befinner sig i. Med mitt grundläggande intresse för att arbeta med förändring, stöta på kluriga problem och nå resultat tillsammans med andra kändes det som en spännande utmaning. Sedan är jag mån om att arbeta med något betydelsefullt och GK är ett företag som tar klimatfrågan på allvar. Med egna barn som ska ta över den här världen så småningom och förhoppningsvis deras barn i nästa led, känns dessa frågor extra viktiga.
Jag upplever att GK genom sin ägarstruktur skiljer sig åt från konkurrenterna då det finns ett stort hjärta och en äkta värme.
Hur kommer du jobba med verksamhetsutveckling?
– Vi ska arbeta med interna förändringsprojekt, stora som små. Jag ska leda företagets projektportfölj så att vi säkerställer att vi jobbar med rätt projekt över tid utifrån företagets behov.
– Angreppssättet kommer att skilja sig åt beroende på vilket område vi jobbar med. Men grunden är att vara lyhörda utifrån vad ägare, ledning och medarbetare behöver så att vi kan hjälpa till att utveckla och förbättra GK löpande. Med det sagt så kommer jag också passa på att utmana verksamheten lite, för det finns alltid nya sätt att göra saker på.
Vad ser du som GK:s utmaningar?
– Spontant skulle jag säga att GK har liknande utmaningar som konkurrenterna i branschen – att få det lokala och globala att samverka. Vi är ett stort företag i flera länder och på många orter i respektive land. Därav måste vi jobba med centrala funktioner som säkerställer att vårt arbete utförs på ett likartat sätt för att vara kostnadseffektiva och nyttja våra stordriftsfördelar. Samtidigt görs affärerna ofta väldigt lokalt där vi är lokala entreprenörer. Då gäller det att vi inte låser in oss i allt för rigida, globala processer som riskerar att hämma affären. Det gäller att hitta en bra balans där det gemensamma arbetet gör lokal nytta.
Vad ser du som GK:s möjligheter?
– Jag upplever att GK genom sin ägarstruktur skiljer sig åt från konkurrenterna då det finns ett stort hjärta och en äkta värme. Det är i mitt tycke en stor konkurrensfördel som skapar ett arbetsklimat där de anställda trivs och vill stanna.
Hur ska du arbeta för att bidra till att halvera GK:s utsläpp?
– Oj, en stor och viktig fråga. Och tur att det inte bara hänger på mig. Som företag betraktat är det fantastiskt att vi nu har anslutit oss till Science Based Targets initiative (SBTi). Det innebär att koncernen åtar sig att fastställa klimatmål för verksamheten som är vetenskapligt baserade och godkända. Här jobbar vi gemensamt över landsgränserna med att sätta upp mål och planera aktiviteter som sedan genomförs inom respektive land.
Vad tycker du om att göra på fritiden?
– Privat lever jag med min man sedan 23 år och våra två söner som är 16 och 19 år. Jag renoverar gärna på vårt hus i skärgården på sommaren, åker slalom på vintern och reser så fort tillfälle ges.
Faktaruta
Namn: Marie Forsström
Ålder: 51 år
Utbildning: Civilekonomexamen från Mittuniversitetet i Sundsvall
Familj: Make Åke samt sönerna Ian 19 år och Noel 16 år.
Bor: Vallentuna
Ser fram emot mest med nya jobbet: Att vara delaktig i den förändringsresa som GK arbetar med just nu.