Ny granskning: Bristande inomhusmiljö på sjukhus

13. september 2024
Inomhusmiljön på svenska sjukhus har stora brister, visar en ny undersökning från GK. Det påverkar både patienter och personal negativt.
– En sjuk person är generellt känsligare och kan ha sämre immunförsvar. Då är inomhusmiljön extra viktig, säger Fredrik Haux på Arbetsmiljöverket.

Granskningen, utförd av Respons Analyse på uppdrag av GK i maj 2024, avslöjar bristande inneklimat på många arbetsplatser. På svenska sjukhus och i hälsofastigheter är problemen med dålig inomhusluft vanligare än snittet. Där uppger 39 procent att inomhusklimatet är dåligt eller mycket dåligt. Enligt Astma och allergiförbundet är personer med astma, allergier eller andra överkänslighetssjukdomar dessutom extra utsatta vid dåligt inomhusklimat.

– Det finns också en ökad smittrisk på sjukhus. För att undvika att smittor sprids behövs ofta mer ventilation i sjukrum och behandlingsrum, säger Fredrik Haux, sakkunnig ventilation, luftkvalitet och termiskt klimat på Arbetsmiljöverket.

Det finns också en ökad smittrisk på sjukhus. För att undvika att smittor sprids behövs ofta mer ventilation i sjukrum och behandlingsrum.

Han påtalar vikten av att just vårdpersonal känner sig pigga och inte blir trötta eller får huvudvärk av dålig luft. Första steget är att kontrollera ventilationen: Passar den verksamheten? Uppfyller den de krav som finns? Är den anpassad för rätt antal personer?

– Mitt andra råd är att se över städningen, så att den görs bra och tillräckligt ofta. Miljön ska vara lättstädad och man bör undvika textilier som samlar damm, säger Fredrik Haux.

Totalt sett upplever 27 procent bristande inomhusmiljö på jobbet och klagomål på huvudvärk och nedsatt koncentration är vanligt. 58% besväras varje vecka eller oftare. Bland de som uppger att inomhusklimatet är dåligt uppger en av fem att de får andningsbesvär som torr, irriterad hals och hosta. Andreas Wallin, energispecialist och byggdoktor på GK Sverige, är inte förvånad över resultaten:

– Arbetsgivarna måste diskutera de här problemen och göra någonting åt dem. Jag genomför ofta enkäter där personal får svara på hur de upplever inomhusklimatet och de ligger helt i linje med resultatet av den här undersökningen, säger han.

48 procent uppger att de blir mindre produktiva av den dåliga arbetsmiljön, medan 29 procent anger dåligt humör som konsekvens. Kvinnor uppger också i större utsträckning att de får fysiska besvär som huvudvärk och andningsbesvär. En förklaring är att den offentliga sektorn och kvinnodominerade arbetsplatser är överrepresenterade när det gäller dåligt inomhusklimat.

Det är oftast ventilationen i byggnaden som brister. Nästan hälften av de som upplever problem, uppger bristfällig eller otillräcklig ventilation som en orsak. På andra plats kommer problem med temperaturen i byggnaden, följt av bristfällig städning. Britta Permats, vd på branschorganisationen Svensk Ventilation, tycker siffrorna är skrämmande. Hon betonar också att arbetsgivare är skyldiga att bedriva och genomföra systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Ofta finns enkla lösningar på problemen, som att uppdatera och injustera sina system efter nya förutsättningar samt vara noga med service och underhåll. Arbetsgivare bör också begära att få ta del av OVK-protokollen för att på så sätt uppfylla sitt krav på kontroll enligt föreskrift, säger hon.

Läs också:

Inomhusmiljön på svenska skolor och i sjukvården har stora brister, visar en ny undersökning.
Sämst inomhusmiljö inom skola och sjukvård
Läs mer

Inomhusklimat i arbetslivet

Undersökningen «Inomhusklimat i arbetslivet 2024» är klar – se alla resultat här!

Inomhusmiljön på svenska skolor och i sjukvården har stora brister, visar en ny undersökning.