I maj i år trädde EU-direktivet Energy Performance of Buildings Directive (EPBD) i kraft i alla EU-länder. Målet är att öka renoveringstakten i EU, särskilt för de byggnader som har sämst prestanda.
– Det innebär en stor förändring för bygg- och fastighetsbranschen. Direktivet siktar på att drastiskt förbättra energieffektiviteten i byggnader över hela Europa. Det innebär att en stor del av dagens byggnader behöver omfattande renoveringar för att nå dessa mål, säger Kim Silversparf.
Boverkets rapport visar till exempel att mer än två tredjedelar av flerbostadshus och lokalbyggnader har energiklass E, F eller G.
– Det här initiativet blir en motor för att driva utveckling. Det är något positivt för oss och är skapat för att bygga hållbart.
Förutom fokus på renoveringar av befintliga byggnader väntas installationsbranschen och kunder lägga stor vikt på energieffektivisering framöver.
– Vi har erfarenhet av att leverera energieffektiva lösningar som sparar miljö, pengar och samtidigt förbättrar inomhusklimatet, säger Kim Silversparf.
Hur är situationen i branschen just nu?
– Det har varit Corona, Ukraina och nu lågkonjunktur. Under första halvåret i år gick 1 150 byggföretag i konkurs, det är nästan sju företag om dagen. Det är en utmanande tid för byggindustrin och fastighetsbranschen.
När vänder det?
–Vår bransch måste kunna hålla ut tills räntorna sänks, investeringarna ökar och konjunkturen vänder. Nu ser vi en ljusning i och med att räntorna sänks, så det gäller att vara redo. Som tur är jobbar vi inom precis det område som kommer efterfrågas.
Finns det goda exempel?
– Det finns regionala skillnader och verksamheten i nord och öst fortsätter sin starka utveckling, på grund av möjligheter inom mindre konjunkturberoende marknadssegment. Även i Öst har vi fått möjligheten att genomföra omfattande projekt för Gränby Simhall, Region Östergötland, Nyköpings lasarett och Migrationsverket i Flen.
Läs också: