
För ett år sedan lanserade Örebro universitet pilotprojektet AIr i samarbete med ÖrebroBostäder, Akademiska Hus och Ecoguard. Målet var att utveckla en AI-modell som analyserar data från ventilationssystem och gör justeringar i realtid för att optimera ventilationen utifrån behoven i byggnaderna.
– Vårt primära fokus är att bidra till innovation inom byggnadsventilation genom att tillämpa artificiell intelligens och maskininlärning. Vi strävar efter att optimera energieffektiviteten, kraftflexibiliteten och förbättra boendekomforten, säger Hadi Banaee, forskare i datavetenskap i ett pressmeddelande från Örebro universitet.
Det som gör forskningsprojektet unikt är att det använder sig av "collaborative AI", det vill säga artificiell intelligens som samarbetar. Genom att koppla ihop ventilationssystem från olika byggnader i ett nätverk kan systemen dela information och samarbeta för att nå optimal effektivitet. AI-modellerna analyserar data från sensorer som mäter temperatur, tryck och energiförbrukning, vilket gör det möjligt att identifiera mönster och förutsäga framtida behov.
För Örebrobostäder beräknas energibesparingen kunna uppgå till två till tre gigawattimmar när tekniken implementeras fullt ut. Om samma teknik skulle användas i alla allmännyttiga bostadsbolag i Sverige skulle elförbrukningen kunna minska med mellan 70 och 104 gigawattimmar.
– Vi ser detta som en av våra viktigaste tekniska satsningar framöver. AI-lösningar för ventilation, värme och el kommer att vara centrala i vårt framtida energieffektiviseringsarbete, säger Jonas Tannerstad, chef för El och automation vid Örebrobostäder.
Projektet, som drivs inom det regionala utvecklingsprojektet AI.ALL, är ett samarbete mellan Örebro universitet, Örebrobostäder, Akademiska Hus och Ecoguard. Resultaten väntas inte bara revolutionera ventilationsstyrning utan också bana väg för bredare tillämpningar inom smarta städer.
Källa: Örebro universitet, Samverkansplattform AI Impact Lab, Projekt AIr (2024)