Kontaktperson
På GK är radonmätningar och radonsaneringar vanligt förekommande uppdrag. Det finns flera olika anledningar varför en byggnad drabbas. Ibland har man byggt med materialet lättbetong, i andra fall kan det finnas sprickor och skador i byggnaden som gör att radon tar sig in från marken.
Andreas Wallin är radonsakkunnig, energispecialist och byggdoktor på GK. Han hjälper regelbundet kunder som har problem med radon. Nyligen fick han i uppdrag att undersöka situationen på en mellanstadieskola där en initial mätning hade indikerat förhöjda värden av radon i biblioteket. Elektroniska radonmätare placerades då ut på strategiska lägen.
Utrustningen mäter radonhalten varje timme och det var tydligt att nivåerna gick upp så fort ventilationen slogs av när alla gått hem på kvällen. När sedan ventilationen slogs på igen på morgonen sjönk halterna under riktvärdet 200 becquerel per kubikmeter vilket gjorde att det inte utgjorde någon akut hälsorisk för personer som vistades i biblioteket.
– Utrustningen mäter radonhalten varje timme och det var tydligt att nivåerna gick upp så fort ventilationen slogs av när alla gått hem på kvällen. När sedan ventilationen slogs på igen på morgonen sjönk halterna under riktvärdet 200 becquerel per kubikmeter vilket gjorde att det inte utgjorde någon akut hälsorisk för personer som vistades i biblioteket, säger Andreas Wallin.
När problemet väl konstaterats var det Andreas uppgift att försöka hitta källan till radonet. Han började mäta på olika platser i biblioteket. Snart visade det sig att halterna var höga dels vid en liten upphöjd scen samt att det kom in väldigt höga halter från de två tilluftsdon som satt placerade vid golvet nära fönstren. Vid scenen var det troligtvis sprickor som gjorde att markradon kom upp i utrymmet och stannade kvar där.
– Den radon som kom in via tilluften kom från kanaler som gick under betongbjälklaget. Kanalerna hade blivit skadade med åren och radon läckte in från marken via sprickor. Halterna kunde bli så höga som uppemot 8 000 becquerel per kubikmeter, det är bland de högsta värdena jag mätt, säger Andreas Wallin.
För att komma till rätta med ett radonproblem är en första åtgärd ofta att förbättra ventilationen. Större byggnader har normalt system för både tilluft och frånluft som kan justeras för att öka genomströmningen. Man kan också installera en radonsug under golvet som samlar upp radon som annars hade tagit sig vidare upp i huset. I den skola som Andreas Wallin undersökte blev rekommendationen att starta ventilationen ungefär fyra timmar tidigare på morgonen. På det sättet hann radonhalterna gå ner ordentligt innan personal var på plats för att påbörja arbetsdagen.
– Genom att öka ventilationen kan man på ett effektivt och billigt sätt få bukt med problemet. På lång sikt rekommenderade vi också att stänga de existerande tilluftskanalerna eftersom de tillförde radon in i biblioteket och istället ersätta dom med nya kanaler i taket, säger Andreas Wallin.
Så går en radonmätning till:
- Radon är en gas som inte går att upptäcka på annat sätt än genom en radonmätning, vi kan alltså inte själva känna att det finns radon i luften.
- För att mäta radon placeras mätarenheter ut i minst två rum. Mäter man i en kontorsbyggnad placeras dosor ut i alla rum i markplan där risken för radon är störst.
- Radonmätning görs under uppvärmningssäsongen, 1 oktober – 30 april, och pågår i två månader.
- Om luften i rummet innehåller radon kommer den in i mätaren där den sedan sönderfaller. Då bildas spår på spårfilmen som sedan kan läsas av för att uppskatta hur mycket radon som finns i rummet.
Läs också: