Kontaktperson
En stor del av den energi som behövs för omställningen till minskade utsläpp finns redan men slösas bort av ineffektiv energianvändning. Det framkommer i rapporten ”Frigör mer energi för omställningen av samhället”. Därför vill Industriföretagen få upp energieffektiviseringen på den politiska agendan. Vi har talat med Helen Aristondo Magnusson, energiexpert på Installatörsföretagen och ansvarig för rapporten.
Hur kan behovet av ökad elanvändning mötas av ny fossilfri elproduktion?
– Det snabbaste och mest kostnadseffektiva sättet att möta det ökade elbehovet är att se till att genomföra åtgärder som effektiviserar eller minskar energianvändningen. Energieffektivisering minskar energiförluster och ökar utnyttjandet av energin. Det kan till exempel innebära att byta ut äldre, mindre effektiva installationer eller att isolera kanaler, rör och klimatskal för att minska behovet av uppvärmning eller kylning. Energibesparing handlar om att minska den totala energianvändningen. Det innebär att byta ut energiintensiva processer eller produkter mot mindre energikrävande alternativ. Det kan även innebära att stänga av utrustning när den inte används.
Hur effektiviserar vi dagens energianvändning på bästa sätt?
– Genom att förbättra isoleringen av kanaler, rör, väggar och tak kan vi minska värmeförlusten och därmed minska energianvändningen. Att byta ut äldre och mindre energieffektiva installationer till modernare och mer energieffektiva modeller kan också ge stora energibesparingar.
Var sparar vi mest energi i bostäder och lokaler?
– Det bästa sättet att spara energi varierar från byggnad till byggnad och beror på många faktorer. Byggnadens ålder, läge och användningsändamål är några exempel. En energianalys eller energikartläggning av byggnaden kan hjälpa till att identifiera de mest effektiva åtgärderna för att spara energi.
– Något av de mest effektiva är att isolera tak, väggar, golv, rör och kanaler för att minska värmeförlusterna. Tillsammans med energisnåla fönster kan en välisolerad byggnad med isolerade rör och kanaler minska energianvändningen med upp till 50–60 procent.
Hur kan smartare elanvändning ge ett stabilare elsystem?
– Genom att kombinera dessa fyra tekniker: laststyrning, energilagring, flexibel prissättning och ökad automation.
Ur rapporten:
- Sverige släpper ut motsvarande 50 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Två tredjedelar är från industrier och transporter.
- Experter menar att dessa sektorer kan behöva en fördubbling av elanvändningen kommande år.
- Energianvändningen i småhus kan halveras med hjälp av rätt åtgärder.
- Tre av fyra flerbostadshus som är i behov av renovering kan halvera sin energianvändning genom rätt åtgärder.
- Energianvändningen i lokaler kan effektiviseras med minst en fjärdedel.
- Offentliga byggnader kan frigöra 45 procent av den energi som används i dag, till år 2050.
- Det finns potential att frigöra åtminstone 6,8 TWh energi inom energiintensiv industri. Det är en minskning med 10 procent.