GK publicerar sin andra hållbarhetsrapport som bland annat innehåller siffrorna för koncernens utsläppsminskningar under 2020.
– Vi vet att vår bransch globalt står för 40 procent av energiförbrukningen och klimatutsläppen, och så kan det inte fortsätta. I vår roll sitter vi på en viktig del av lösningen på klimatproblemen och vi bidrar genom att leverera smarta och energieffektiva lösningar, säger Kim Robert Lisø, GK:s koncernchef.
GK är en ledande skandinavisk teknisk totalentreprenör och servicepartner och har över 3 000 anställda.
Utsläppsminskningar på god väg- fick draghjälp av pandemin
GK har fastställt ambitiösa klimatmål och har kommit i gång bra med att minska de egna utsläppen, med lite extra draghjälp av coronapandemin.
– Vi ska halvera våra egna utsläpp senast 2030 och bidra till att halva vår kundportfölj är klimatneutral senast 2035. Vi är modiga nog att våga säga att vi ska vara en klimatförebild. Under 2020 har vi minskat våra egna utsläpp av växthusgaser med 19 procent, och övergången till fler elbilar har också haft en god effekt. Samtidigt måste vi erkänna att 10 procent av minskningen beror på ett minskat flygresande, en av få positiva effekter av pandemin, säger Guro Steine, koncerndirektör för kommunikation och hållbarhet på GK.
GK är anslutna till FN:s Global Compact och arbetar systematiskt med frågorna kring miljö och klimat, socialt ansvar och ansvarsfull bolagsstyrning. Vi har gjort ett antal strategiska val för att hjälpa till i det stora arbete som krävs för att Parisavtalet och FN:s 17 hållbarhetsmål ska uppfyllas.
Systematiskt arbete som kan göra skillnad
För GK är det viktigt att vara öppna med var vi står i dag och vart vi är på väg. Därför integrerar vi vår hållbarhetsrapportering i årsredovisningen, så att alla våra intressenter kan få en helhetsbild av vår verksamhet. Rapporten publiceras på svenska, norska och danska.
GK:s värderingar, etiska riktlinjer och uppförandekod utgör grunden för styrningen av företaget och går som en grön tråd genom hela rapporten.
– Under det senaste året har vi vidtagit åtgärder för att se till att alla som arbetar på GK känner till och lovar att följa vår uppförandekod, och vi har infört rutiner för uppföljning av ansvar i leverantörskedjan. Det kanske kan låta både byråkratiskt och tråkigt, men detta systematiska arbete kommer att göra stor skillnad för vår förmåga att upptäcka risker och definiera förbättringsområden. Man ska inte undervärdera den kraft som uppstår när mer än 3 000 personer drar åt samma håll, säger Kim Robert Lisø.
– Hållbarhetsarbetet stärker vår riskhantering, minskar kostnaderna och är viktigt för att alla vi som jobbar på GK ska kunna känna oss stolta över vårt företag. Vi blir helt enkelt en mer attraktiv leverantör, samarbetspartner och arbetsgivare, avslutar Lisø.